ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості ДБТУ»

Проєкт «Жива українська кухня»

Упродовж 2023-2025 років викладачі циклової комісії харчових та студенти спеціальності 181 Харових технологій працювали над реалізацією проєкту «Відродження української стародавньої кухні за рецептами артбуку Ольги Кольорово «Жива українська кухня». Проєкт спрямований на популяризацію автентичних рецептів української кухні, які зібрала та зберегла Ольга Кольорово, відома художниця та дослідниця. У період війни, яку розв’язала і веде проти України російська федерація, виникає гостра необхідність переосмислення зробленого і здійснення системних заходів, спрямованих на формування професійних компетентностей здобувачів освіти та посилення національно-патріотичного виховання молоді на основі українських цінностей. Ці рецепти є не лише кулінарними інструкціями, а і частиною нашої культурної спадщини, яка відображає традиції, побут і навіть ментальність українців.

Жива українська кухня — афіша проєкту

Реалізація проєкту стала справжнім внеском у збереження культурної спадщини України, об’єднавши історичні дослідження, творчість і сучасні технології. Учасники не лише відновили рецепти стародавніх українських страв, а і вдосконалили свої професійні навички, популяризуючи національну кухню серед молоді та громадськості.

Команда проєкту — презентація
Процес приготування — кадр 1 Процес приготування — кадр 2 Процес приготування — кадр 3

Презентації та визнання

21 листопада 2024 року результати роботи над проєктом були презентовані на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Навчальна та виробнича практики в професійній освіті – запорука успішної інтеграції фахового молодшого бакалавра на ринку праці». Захід відбувся за підтримки ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» (м. Київ) та Методичного об’єднання заступників директорів з навчально-виробничої роботи закладів ФПО Харківської області.

У рамках конференції студенти коледжу представили свою роботу «Відродження української стародавньої кухні за рецептами артбуку Ольги Кольорово». Презентація проєкту висвітлювала ключові етапи його реалізації, відродження автентичних рецептів та створення сучасних інструкційно-технологічних карт. Особливу увагу було приділено важливості збереження кулінарної спадщини України через освіту та практичні заняття.

Студенти також взяли участь у конкурсі студентських презентацій «PracticeFest-2024», де яскраво продемонстрували свої знання, навички та творчий підхід. У номінаціях «Застосування сучасних технологій та методів», «Уміння працювати з інформацією», «Майстерність» і «Відповідність тематиці доповіді» високі результати здобули Діана Шкрьоба та Марія Грінченко.

27 листопада 2024 року команда Харківського фахового коледжу харчової промисловості яскраво презентувала проєкт «Відродження української стародавньої кухні за рецептами артбуку Ольги Кольорово «Жива українська кухня» на Х Всеукраїнському етнофестивалі кулінарного мистецтва.

QR-1 QR-2

Інформаційна кампанія

Рекламна кампанія по висвітленню освітнього та виховного процесів у коледжі на офіційному сайті коледжу та на платформах соціальних мереж Facebook, Instagram, YouTube і TikTok:

- створено та опубліковано мінімум 10 рекламних матеріалів на різних платформах (включаючи відео, постери, статті).

- відео з проєкту на YouTube та соціальних мережах (Facebook, Instagram, TikTok) зібрало велику кількість переглядів та взаємодій (лайків, коментарів, репостів).

- за результатами реалізації проєкту збільшилась кількість підписників на офіційних сторінках коледжу.

Відео проєкту