Охорона праці в коледжі
Головною метою ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості ДБТУ» є створення для кожного студента та працівника безпечних умов праці та безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дії шкідливих факторів на організм людини і як наслідок – зниження травматизму.
Ці питання знаходяться у компетенції інженера з охорони праці, який підпорядковується директору і проводить роботу, направлену на попередження виробничого травматизму. Права на охорону праці працівників виникають при укладенні трудового договору та визначаються ст.5 Закону №229 «Про охорону праці», яким встановлено, що умови трудового договору не можуть містити положень, які суперечать законам та іншим нормативно-правовим актам з охорони праці, які чинні в Україні.
Для студентів введено вивчення дисциплін «Безпека життєдіяльності», «Захист Вітчизни», «Основи охорони праці», «Охорона праці в галузі».
Документальне оформлення роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у коледжі складається з нормативно-правової документації та внутрішньої документації коледжу з питань охорони праці.
Нормативно-правова документація: Закони України; Постанови КМ України; Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах; накази Міністерства освіти і науки України; накази районного управління освіти.
Створення безпечних умов праці та навчання:
- у коледжі ведеться документація, яка регулює трудові відносини та забезпечує виконання організаційних заходів щодо реалізації Закону України „Про охорону праці” та інших нормативно-правових документів з цих питань;
- складено та підписано Колективний договір між адміністрацією та профспілковим комітетом, де розроблено розділ „Охорона праці”.
- питання охорони праці відображені в Правилах внутрішнього трудового розпорядку для працівників коледжу, посадових інструкціях та інструкціях з ОП;
- створено комісію з охорони праці
- створено комісію з огляду будівель і споруд;
- складено та підписано акт готовності коледжу до навчального року;
- здійснюється адміністративно-громадський контроль стану умов і охорони праці у коледжі;
- проводиться розслідування всіх нещасних випадків під час навчально-виховного процесу та у побуті (невиробничий травматизм).(в разі потреби)
- Робота з вищезазначених питань в коледжі здійснюється у відповідності з вимогами „Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і навчальних закладах ”
- Надається методична допомога керівникам структурних підрозділів коледжу з охорони праці
- Розробляються положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці, що діють у межах коледжу
Профілактика нещасних випадків (зі здобувачами освіти):
- Тижні з охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки.
- Навчальні предмети “Захист Вітчизни” (медична допомога), “Безпека життєдіяльності”, «Основи охорони праці».
- Інструктажі з безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки.
- Виховні години, акції, виставки тощо.
- Інформаційний куточок.
- Чергування на перервах та на початку дня.
- Індивідуальна роз’яснювальна робота.
- Загальноколеджанські конференції, семінари, круглі столи, тренінги.
- Інформаційно-просвітницька робота співробітників МНС, ДАІ, пожежної охорони, працівників медичних установ та соціальних служб.
- Забезпечується розповсюдження пам’яток про виконання правил пожежної безпеки, дорожнього руху, поведінки на воді під час літнього періоду та в інших надзвичайних ситуаціях
- Проводяться психолого-педагогічні тренінги по формуванню у студентів навичок щодо подолання несприятливих та нестандартних ситуацій для запобігання травматизму
- Проводяться в коледжі відпрацювання планів евакуації студентів на випадок виникнення пожежі та інших надзвичайних ситуацій
- Проводиться роз’яснювальна робота зі студентами щодо заборони відвідування аварійних об’єктів та об’єктів незавершеного будівництва
- Проводяться інструктажі з мешканцями гуртожитку(попередження травматизму , пов’язаного з побутом.)
- Постійно проводяться інструктажі зі студентами при проведенні екскурсій, при відправленні на канікули тощо.