ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості ДБТУ»

Освітньо-професійна програма

Монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин та установок

Освітньо-професійний ступінь:     

фаховий молодший бакалавр

Кваліфікація:

Механік

Термін навчання:

 на базі БЗСО (9 класів) - 3 роки 10 місяців

 на базі ПЗСО (11 класів) - 2 роки 10 місяців

Ліцензований обсяг прийому:

 Денне відділення - 50 осіб

 Заочне відділення - 25 осіб

Основні дисципліни професійного спрямування:

  • Теоретичні основи холодильної техніки;
  • Холодильна технологія;
  • Холодильне технологічне обладнання;
  • Холодильно-компресорні машини і установки;
  • Монтаж, експлуатація та ремонт холодильних машин;
  • Економіка енергетики;
  • Автоматизація холодильних установок;
  • Кондиціювання повітря;
  • Основи метрології та стандартизації;
  • Основи охорони праці;
  • Санітарно-технічні пристрої;
  • Підйомні та транспортні пристрої;
  • Побутові холодильники;
  • Електрообладнання холодильних установок.

Навчальним планом передбачені практики:

навчальна практика, технологічна практика,  переддипломна практика

Бази практики:

  • ТОВ «Хладопром»;
  • ТОВ «Хорс Холод Сервіс»;
  • ПП «Компанія МЗ»;
  • ФОП «Ратієв Д.В.»;
  • ТОВ «Євротехобладнання»;
  • ТОВ «Інсолар-Клімат»;
  • ПП «Новожанівський м’ясокомбінат»;
  • ТОВ «Богодухівський молокозавод»;
  • ТОВ «ВІК «ХІТЛАЙН»;
  • ТОВ «Харківський молочний комбінат»;
  • ТОВ "Українсько-словенське підприємство «Хлібопекарський комплекс «Кулиничівський».

Під час навчання здобувачі освіти здобувають робітничу професію:

  • Машиніст холодильних установок;
  • Слюсар-ремонтник технологічного устаткування.

Випускники можуть працювати на посаді:

  • Механіка;
  • Механіка дизельної та холодильної установок;
  • Механіка дільниці;
  • Механіка ізотермічних вагонів для перевезення живої риби;
  • Механіка льодозаводу;
  • Механіка рефрижераторних установок;
  • Механіка рефрижераторного поїзду (секції);
  • Механіка цеху;
  • Механіка-налагоджувальника;
  • Механіка-виробництва;
  • Механіка з ремонту устаткування;
  • Теплотехніка;
  • Техніка-конструктора (механіка);
  • Майстра виробничого навчання.

Місця працевлаштування: державні та приватні підприємства, виробничі підрозділи різних установ; навчальні заклади, науково-дослідні, проектно-конструкторські. 

Фахові молодші бакалаври повинні знати:

будову та принципи роботи енергетичного обладнання, процеси, що відбуваються в енергетичних установках (компресорах, холодильних машинах і установках, теплових насосах, системах кондиціювання і вентиляції повітря, теплообмінних і технологічних апаратах, турбінах, теплових двигунах).

Фахові молодші бакалаври повинні вміти:

  • планувати, організовувати та контролювати виробництво  продукції холодильної галузі;
  • досліджувати, проектувати системи холодопостачання і холодильної техніки;
  • прогнозувати розвиток холодильних технологій;
  • організувати та проводити роботи з монтажу, технічної експлуатації, обслуговуванню, ремонту і випробувань холодильно-компресорних машин та установок на виробничих підприємствах.

Випускники можуть продовжити навчання у наступних закладах вищої освіти:

Державний біотехнологічний університет м Харків;

Одеська національна академія харчових технологій;

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;

Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»;

Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова;

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна;

Українська інженерно-педагогічна академія та інших закладах вищої освіти.

За ступеневою системою підготовки (починаючи здобуття ступеня бакалавра з 2-го або 3-го курсу).