На холодильно-механічному відділенні коледжу, згідно з графіком, проведено організаційні збори здобувачів освіти 2,3-го курсів груп Х-21, Х-22, Х-31, Тм-21, Тм-31, М-21, М-22, М-31 з метою інформування та запису студентів на вивчення дисциплін за вільним вибором здобувачів освіти у 2025/2026 навчальному році.
Відповідно до п. 2.8., п. 3 ст. 49 та п.1.17 ст.51 Закону України «Про фахову передвищу освіту», п. 5.14, п. 5.15 Положення про організацію освітнього процесу у Відокремленому структурному підрозділі «Харківський фаховий коледж харчової промисловості Державного біотехнологічного університету», затвердженого 29.08.2024 р., пп.3.3.6 п.3.3 розділу 3 Положення про освітньо-професійні програми у Відокремленому структурному підрозділі «Харківський фаховий коледж харчової промисловості Державного біотехнологічного університету», введеного в дію з 02.06.2022 р. за наказом №10-06/124Н від 02.02.2022 р., обсяг освітніх компонентів для вільного вибору здобувачами освіти, повинен бути не менше 10% від загальної кількості кредитів ЄКТС, передбачених для освітньо-професійної програми фахової передвищої освіти.
Сасімова І.А., завідувач холодильно-механічного відділення, нагадала здобувачам освіти відділення принцип побудови їх індивідуальної освітньої траєкторії, що відображається в індивідуальному навчальному плані (ІНП). ІНП формується на підставі навчального плану освітньо-професійної програми (ОПП) на основі структурно-логічної схеми підготовки фахівців. Навчальний план містить обов’язкові та вибіркові освітні компоненти.
Освітні компоненти за вибором здобувача освіти вносяться до навчального плану спеціальності на наступний навчальний рік після вибору їх здобувачами освіти. Потім за наказом директора коледжу вони заносяться до ІНП, що сприяє індивідуалізації освітнього процесу.
Завідувач відділення та викладачі коледжу довели до відома студентів інформацію про зміст вибіркових дисциплін, їх актуальність, методи навчання, контрольні заходи, очікувані результати тощо в розрізі спеціальностей та ОПП, зокрема:
- за спеціальністю 133 Галузеве машинобудування освітньо-професійної програми Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробництв слухали викладачів Товстик М.В., Мочалову В.М., Саулову О.М., Чаленка О.В., Рогожку М.Г., Захарчук О.Є.;
- за спеціальністю 142 Енергетичне машинобудування освітньо-професійної програми Монтаж і обслуговування холодильно-компресорних машин та установок – Братчикову О.В., Бурцеву О.В., Синєгубенко Л.М., Шевченко К.Ю., Головаш І.О.;
- за спеціальністю 181 Харчові технології освітньо-професійної програми Зберігання, консервування та переробка м’яса – Грінченко Н.Г., Головаш І.О., Маліборську Р.І.
Переглянувши презентації викладачів, усвідомивши отриману інформацію про зміст вибіркових дисциплін, отримавши відповіді на свої запитання, здобувачі освіти здійснюють свій самостійний вибір, написавши заяви на вивчення відповідних вибіркових компонентів.
Таким чином, на 2025/2026 навчальний рік, на холодильно-механічному відділенні будуть сформовані групи для вивчення вибіркових освітніх компонентів.
Ці ж дисципліни вільного вибору здобувачів освіти буде внесено до їх ІНП та до розкладу занять у 2025/2026 навчальному році.